De ce este bine să lăsăm copiii să învețe din propriile greșeli?

03. 10. 2024
De ce este bine să lăsăm copiii să învețe din propriile greșeli?

Noile tehnici de parenting vin cu un suflu nou, ce pune în perspectivă felul în care am fost obișnuiți să vedem greșelile copiilor.

Ca adulți, învățăm că a greși este în natura noastră, a oamenilor, iar cu timpul, încercăm să vedem micile erori drept oportunități de dezvoltare sau ocazii de învățare. Însă atunci când vine vorba de copii, mulți suntem tentați să ne protejăm copiii de eventualele greșeli si de consecințele acestora, din dorința de a-i feri cu orice preț de lucrurile ce i-ar putea afecta.

Noile tehnici de parenting vin însă cu un suflu nou, ce pune în perspectivă felul în care am fost obișnuiți să vedem greșelile copiilor, iar noi avem plăcerea să împărtășim cu voi un mic ghid ce cuprinde esența acestui proces natural în dezvoltarea copiilor.

  1. Greșelile ajută dezvoltarea rezilienței emoționale

Cel mai probabil, de-a lungul timpului, fiecare dintre noi a fost pus măcar o dată în situația în care o greșeală pe care ai făcut-o ți-a afectat, măcar un pic, cursul vieții. Ei bine, se pare că, dacă toți am învăța din copilărie cum să trecem peste micile eșecuri, am dezvolta abilități esențiale de redresare și reziliență. Este foarte important, ca părinți, să apreciem eforturile copiilor noștri, fie că ele au rezultat în succes sau eșec. Aceasta este, cumva, o reiterare a sintagmei “Nu destinația este importantă, ci drumul”, fiind esențială învățătura pe care micuții o acumulează pe parcursul aventurilor lor.

Studiile recente arată că, în cazul copiilor ce sunt lăudați pentru eforturile lor, și nu pentru inteligența de care au dat dovadă, aceștia au tendința de a fi mai perseverenți și mai deschiși la provocări. Așa ca ce ar fi ca data viitoare când copilul tău ia o notă mică sau face o boacănă, să pui accent pe ce a învățat din această experiență?!

  1. A nu fi perfect poate îmbunătăți abilitățile sociale

De multe ori, problemele pe care copiii noștri le au sunt de natură socială, fie că este vorba de mici minciuni, sau poate chiar de certuri cu prietenii. A rezolva singuri aceste probleme duce la dezvoltarea empatiei și a abilităților de rezolvare a conflictelor. În cazul în care noi, părinții, intervenim constant pentru a rezolva aceste probleme, putem opri dezvoltarea abilității de a-și gestiona propriile relații.

  1. Problemele pot fi folosite pentru dezvoltarea simțului de responsabilitate

Noi, ca părinți, avem tendința de a proteja copiii de consecințele negative ale acțiunilor lor. Însă, se pare că a-i încuraja să-și asume responsabilitatea și să găsească rezolvări pentru a repara ce au greșit îi ajută cu adevărat să dezvolte o gândire orientată spre soluții și le întărește simțul responsabilității.

  1. Eșecul ajută învățarea și stimularea dezvoltării cognitive

Studiile au arătat că, atunci când un copil primește un feedback corectiv în urma unui eșec, acesta învață într-un mod mult mai profund. Acest feedback corectiv vine drept o învățătură desprinsă din experiența trăită, și nu sub forma unei mustrări. La nivel neuronal, creierul folosește aceste experiențe pentru a putea întâmpina erori similare în viitor, iar acest mod de a consolida cunoștințele este pe departe cel mai sănătos din punct de vedere cognitiv.

Probabil că este de adăugat și faptul că, în cazul în care greșeala făcută i-a pus în pericol, este important să îi facem să înțeleagă și ce a făcut acea situație periculoasă, pentru ca pe viitor să evite astfel de situații.

  1. A greși poate, de multe ori, să încurajeze explorarea

Multe idei briliante s-au născut accidental, iar noi, oamenii, prea rar îmbrățișăm ideea ca o greșeală poate fi o oportunitate inedită de a descoperi ceva nou, la care nu am fi ajuns dacă nu avea loc acea greșeală.

Ei bine, pentru copii este cu atât mai important, mai ales dat fiind faptul că pentru ei, încurajarea gândirii creative este esențială. Astfel, putem înlocui experiențele negative cu o finalitate pozitivă, învățând copiii că nu orice greșeală este un lucru rău.

În cazul în care v-ar plăcea să citiți mai multe, lăsăm mai jos articolele care ne-au inspirat. Și, până la următoarea întâlnire, vă urăm mult succes la a greși! 🙂

Surse:

Distribuie acest articol cu prietenii

Alte articole