Pentru a îl caracteriza pe Dragoș, cuvintele par a fi de prisos, iar povestea lui ne arată încă o dată că, în ciuda greutăților pe care viața le aduce, putem merge înainte și spera la mai bine.
“Dragoș s-a născut prematur, cu probleme grave de sănătate, diagnosticul fiind cel de tetrapareză spastică. Acest diagnostic care îl împiedică să se deplaseze, dar și să își folosească membrele superioare (mâna dreaptă fiind afectată, scrie cu mâna stângă, cu litere mari de tipar pentru că nu are dezvoltată motricitatea fină).
De-a lungul celor 14 ani, Dragoș a suferit numeroase intervenții chirurgicale, atât în țară, cât și în străinătate, intervenții costisitoare din punct de vedere financiar. Pe lângă aceste intervenții chirurgicale, a avut si are nevoie în continuare de dispozitive și aparatură medicală, precum ghete ortopedice, orteze, cârje, bandă de mers, placă de vibrație... costurile acestora fiind suportate de noi, părinții lui, care am fost nevoiți de mai multe ori să facem împrumut la bancă pentru a susține financiar atât intervențiile chirurgicale, cât și recuperarea medicală.
Pentru că Dragoș se află în perioada de creștere, nu a mai făcut progrese vizibile, ba chiar a regresat, iar membrele inferioare au suferit modificări și deformări. Din această cauză, în luna august ne-am deplasat în Polonia la o consultație și pentru a cere o părere dr Mathew Dobbs, specialist în ortopedie pediatrică, venit din SUA pentru a consulta copii cu diagnostice grave. În urma consultațiilor s-a decis că Dragoș are nevoie urgent de mai multe intervenții care îi vor reda stabilitatea, autonomia de care are mare nevoie.
Lupta pe care o poartă copilul meu este cumva dublă pentru el, pentru că pe de o parte se luptă cu boala și își dorește nespus de mult să poată merge, să fie autonom, iar pe de altă parte luptă să poată face față societății în care trăim.
De mic, Dragoș este pasionat de lectură, îi place să citească, să scrie povești, dar și poezii, însă cel mai mult îi place limba engleză pe care o studiază cu plăcere atât la școală, cât și acasă, în particular. Își dorește să poată urma un liceu cu profil bilingv și apoi să studieze limbile străine la Universitate. Din păcate, este conștient că datorită problemelor de sănătate și a dizabilității cu care s-a născut, opțiunile profesionale sunt cumva limitate, dar fiind o fire pozitivă, va încerca să depășească limitele și să ajungă acolo unde își dorește. De asemenea, pentru că îi place foarte mult să cânte, este unul din membrii ansamblului coral Grădiștenii, alături de care a participat la diverse activități cultural-artistice, dar și la concursuri desfășurate la nivel local, județean: Festivalul-concursul municipal ”Prichindel cântăreț și dansator”, Festivalul comunei Grădiștea. S-a pregătit intens pentru Cambridge English Assessement, etapă pe care am fost nevoiți să o amânăm din cauza problemelor de sănătate.
Intervenția chirurgicală ortopedică îl va ajuta pe Dragoș să meargă din nou. Suntem conștienți că prețul operației este foarte mare, dar Dragoș merită această șansă, șansa de a se bucura de viață, de soare, de prieteni, de tot ceea ce îl înconjoară.”